Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland

De Praktijk- & Master opleidingen


LET OP! Lesmodules zijn ook na de pandemie online te volgen. Start jouw cursus wanneer je wilt! 

 

In de lesmodules worden onder meer video's en online beeldmateriaal geanalyseerd. Deelnemers worden verzocht het cursusmateriaal

in pdf-formaat te downloaden via het e-learning-platform om de lesstof in eigen tijd te trainen met behulp van de geïntegreerde praktische en theoretische vragen en video's binnen het systeem.

Praktijkopleiding: reacties van het lichaam in de praktijk

Module 1:

Introductie concepten en observatietechniekmethodiek, inhoud en betekenis van hoofdbewegingen en de kenmerken/eigenschappen van de hersenen. 

Module 2: Gebaren

Betekenis en inhoud van gebaren in de context van het gesprek. De verschillende categorieën, de culturele verschillen en de interactie met objecten tijdens het gesprek. 

Module 3: Micro-expressie van de mond en tong, 

De betekenis van de mond- en tongreacties tijdens de communicatie:  de ingehouden (onuitgesproken) boodschap.

Module 4: Reacties van handen & benen, oogreacties, huilen en de haren.

Kruising armen, benen,  zitposities en het verzitten tijdens gesprek, reacties van ogen, interactie van de hand(en) in het haar, kenmerken van verdriet en de introductie van 'auto'-contact: wanneer de hand naar gezicht of lichaam gaat. Start van de cursist met video-analyse.

Module 5: Reacties van de handen op gezicht en lichaam: observatie en logica van beweging

Betekenis van ‘auto’-contact (jezelf aanraken) tijdens een gesprek. Topografie van het lichaam. Bewegingen van de handen naar gezicht of lichaam nader verklaard.  Evaluatietoets (Niveau A) met certificaat.

Bijzonderheden

  • MBO/HBO denkniveau gewenst.
  • Lessen worden in corona-tijd alleen online gegeven. Zodra mogelijk weer op lokatie.
  • In de lesmodules worden onder meer video's en online beeldmateriaal geanalyseerd. Deelnemers worden verzocht het cursusmateriaal 

    in pdf-formaat te downloaden via het e-learning-platform om de lesstof in eigen tijd te trainen met behulp van de geïntegreerde praktische en theoretische vragen en video's binnen het systeem.

Kosten per 1.1. 2023

Voor workshops geldt een groepsgrootte van minimaal 6 personen. Kosten: € 295 p/p.  Groepstarief < 20 pers. € 1500

  • Kosten Praktijkopleiding:  € 3900  -  10 lesdagen ( 50 uren in totaal)
  • Kosten Masteropleiding:     € 7800  -  10 lesmodules van 2 dagen per lesmodule, individueel of in groepsverband.

Note: Cursusduur masteropleiding gemiddeld 180 uur over 10- 18 maanden. Start in overleg.

 

Kan ik gespreid betalen of moet alles in één keer?

Normaal gesproken betaal je binnen 30 dagen na inschrijving.Hiernaast  zijn er twee andere mogelijkheden:

1. Betaling direct bij inschrijving (overschrijven of  iDEAL). Je krijgt dan 10% korting op het totale factuurbedrag.

2. Betaling in termijnen. De korting vervalt dan. Er wordt geen rente of andere kosten in rekening gebracht.

Het totaalbedrag per module dient na inschrijving van de betreffende lesmodule te zijn betaald.


De Master- & Praktijk-opleidingen (1 t/m 5)

Module 1: Introductie concepten en observatietechniek met:  kenmerken en eigenschappen van de hersenen en de uitwerking door het lichaam. De methodiek, de betekenis van de hoofd-houdingen. Echt en vals ‘nee’-schudden van het hoofd.

De armen en benen: analytisch en systemisch.

Module 2: Gebaren. Betekenis en inhoud van gebaren tijdens een gesprek. Indeling van gebaren en culturele verschillen en de interactie met objecten tijdens het gesprek (zoals een glas, kleding, etc). 

Module 3: Micro-expressies van de mond en tong, 

De betekenis van de mond- en tong reacties tijdens de communicatie:  de ingehouden en onuitgesproken) boodschap.

Module 4: Reacties van handen & benen, oogreacties, huilen en de hand in het haar.

Kruising van de armen en benen, de zitpositie en de betekenis achter het verzitten tijdens het gesprek. Reacties van de ogen, interactie van de hand(en) in het haar, de kenmerken van (veroorzaakt) verdriet en de introductie van 'auto'-contact:  de hand naar een plek op gezicht of lichaam: de betekenis achter de topografie van het lichaam. Starten van video-analyse.

Module 5: Reacties van de handen op gezicht en lichaam: observatie en logica van beweging

Betekenis van ‘auto’-contact (jezelf aanraken) tijdens een gesprek. Topografie van het lichaam. Bewegingen van de handen naar gezicht of lichaam nader verklaard.  Evaluatietoets Niveau A

Vervolg van de masteropleiding (verdieping)

Module 6: Emoties (E1-E8) en stemgebruik. 

Kenmerken van emoties (E1-E8) naar J. Russell

Verdieping van theoretische concepten.

Training in video-analyse.

Module 7: Emoties en authenticiteit

introductie waarheidsvinding    

Culturele verschillen in gebaar en emotie, analyse & authenticiteit, de 'handshake' en gedetailleerde video-analyse.

Module 8: congruentie & embodiment

Kenmerken, attitudes, projectie, presence en afwezigheid van  lichamelijke reacties tijdens een gesprek om waarheidsvinding te betrachten door interviewtechniek op basis van lichaamstaal. 

Evaluatietoets niveau B


Master  (ELN/BSM diploma)

Verplichte praktijk-weekenden voor afstuderenden, die vrij te volgen zijn voor betalende belangstellenden en uitgenodigde gasten:

Bodysystemics methode in de praktijk* (Module 9 en 10).

Eén tot twee maal per jaar organiseert ELN dit weekend  voor cursisten die afstuderen en oud-cursisten die hun kennis up-to-date willen houden. De lesdagen worden door buitenlandse experts gegeven en worden apart gefactureerd.

Module 9: interview-techniek op basis van non verbale indicatoren, Bodysystemics*- de methodiek (weekend-sessies*)Praktijk- en  video-analyse, voortgang eindscriptie-onderzoek. 

Module 10: Eind-evaluatie (weekend-sessie) Video-analyse en presentatie onderzoeksresultaten eindscriptie. Evaluatie proefschrift met toets BSM.

De ELN-opleiding bestaat uit tien lesmodules (hiernaast beschreven) welke om de week of om de maand gevolgd kunnen worden, al naar gelang het tempo van de cursist. De lessen worden doorgaans in kleine groepen gegeven, online of op een goed bereikbare lokatie. 

 

Om de empirische kennis te oefenen en in de praktijk te implementeren heb je tijd en (de kracht van) herhaling nodig. Vandaar dat je de (online)  lesmodules altijd weer opnieuw gratis kunt bijwonen als je de betreffende lesmodule al hebt betaald. 

 

De uitgebreide lesstof is wetenschappelijk onderbouwd en krijg je als naslagwerk toegestuurd. Je kunt gebruik maken van het BodySystemics on-line leer-platform om de lesstof te herhalen, met video’s te oefenen en naslagwerk te raadplegen.

 

Iedere lesmodule behandelt specifieke onderwerpen, chronologisch  ingedeeld.

 

Het tweede deel van de opleiding (na module 5) ontwikkelt de cursist diepgang m.b.t. emoties, kenmerken van congruentie en authenticiteit en heeft de methodiek onder de knie. Ook start de cursist met zijn onderzoek en eindscriptie (proefschrift).  

 

ELN nodigt regelmatig buitenlandse experts uit voor specifieke praktijklessen die noodzakelijk zijn voor de eind-evaluatie, waarin een uitgebreide toets en video-analyse.

Het ELN/BS diploma geeft recht op nascholing en aansluiting bij de Zwitserse beroepsvereniging van specialisten in non verbale communicatie, wat recht geeft op exclusief gebruik van de BS-methode voor training- en onderwijs doeleinden.Download
Belang van lichaamstaal in de jeugdzorg
Lichaamstaal voor de Jeugdzorg.pdf
Adobe Acrobat document 1.6 MB


Copyright © 2022  - Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved