Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland


Gerard studeerde psychologie en culturele antropologie in de jaren ’70 en werkte in het theatercircuit als componist voor bewegingstheater, dans -en theatergezelschappen , speelde op festivals met de band ‘Oblique’ en maakte in die tijd diverse LP’s en CD’s.

Begin 2000 spakte hij zijn studies weer op en studeerde non verbale communicatie in Parijs bij P. Turchet, grondlegger van de moderne synergologie. In 2005 ontving hij als enige Nederlander de titel synergoloog en werkte met Turchet samen tot 2016 om de studie lichaamstaal voor het onderwijs vorm te geven.

 

In 2011 richtte Gérard Instituut Synergologie  (ISN) op in Nederland  en introduceerde de eerste minor lichaamstaal (synergologie) aan de HvA/UvA.  Als lid van de P. Ekman-groep werkt Gérard nauw samen met specialisten over de wereld om methodieken te ontwikkelen voor specifieke doelgroepen en hoger onderwijs.  

 

In 2016  werd de naam Instituut Synergologie® omgedoopt in Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland. 

De multi-disciplinaire empirische studie kreeg daarmee een nieuwe impuls door de samenwerking met Bodysystemics.  Gérard is de laatste jaren  veelgevraagd gastspreker op universiteiten en geeft online les aan verschillende beroepsgroepen.


 

Gérard:  "Het lichaam is zó rijk aan herinnering, dat alles wat we zeggen door het lichaam wordt ondersteund met al of niet kleine bewegingen. We kunnen niet zonder beweging communiceren!  Soms is een subtiel gebaar al genoeg om de ander te begrijpen. 

De psyche doorgronden door te observeren wat van belang is!  Dat is wat ik bij ELN graag uitdraag."

 Lichaamstaal als integraal onderdeel van de communicatiewetenschappen!

Het ELN gebruikt Bodysystemics als methodiek en richt zich met name op professionals die non verbale communicatie in praktijksituaties willen doorgronden. Door structuur aan te brengen in de complexiteit van non verbale reacties kan de kennis direct worden geïmplementeerd. 

De door ELN gehanteerde multi-disciplinaire concepten geven de opleidingen kwalitatief hoge waardering, wat blijkt uit accreditatie door beroepsorganisaties.

 

In de lesmodules worden onder meer online beeldmateriaal geanalyseerd. Deelnemers kunnen het cursusmateriaal in pdf-formaat downloaden. Via het e-learning-platform kun je vragen stellen en lesstof aan de hand van praktische en theoretische vragen en video's bestuderen.

ELN hanteert het internationaal kwaliteitsregister voor specialisten in non verbale communicatie om  de accreditatie en nascholing van specialisten in Nederland te waarborgen.


C  =  f(P,E)     C = behavior, P = person (gestures, emotions…), E = environment (context)

 Gérard: “In de communicatiewetenschappen probeert men eerst te begrijpen wat iemand denkt of voelt om vervolgens te zien hoe het lichaam zich gedraagt om ervan te leren.  

Nu weten we, dat als we het lichaam observeren, we kunnen ontdekken wat iemand echt denkt en voelt. 

Niet observeren om te leren, maar leren observeren is de kern van onze studie."

Geef je op voor de openbare studiedag!

ELN voldoet aan alle criteria en wettelijke kwaliteitseisen voor de bijscholing van professionals. Met het aanbod komt een gedetailleerd en compleet opleidingstraject voor professionals voor wie de interactie met mensen een belangrijke rol speelt.

Gérard geeft webinars aan rechters in opleiding (rio's), politie- en recherche medewerkers, professionals in het bedrijfsleven en lezingen aan universiteiten. Voor afgestudeerden organiseert ELN jaarlijks een bijscholingsweekend met gerenommeerde buitenlandse gastsprekers. 


Copyright © 2022  - Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved